Goedkoopste energieleverancier voor een alleenstaande

Veel mensen zijn op zoek naar de goedkoopste energieleverancier. Het grootste gedeelte van je energierekening wordt bepaald door je verbruik. Iedere energieleverancier staat vrij om zijn eigen tarieven voor stroom en gas te bepalen. Je betaalt een bepaald bedrag per verbruikte kWh stroom en m2 gas. Bovenop deze tarieven komt ook nog de energiebelasting en BTW. Deze worden door de overheid bepaald. Het spreekt voor zich dat iemand met een laag verbruik minder betaald dan iemand die veel energie verbruikt. Behalve voor je verbruik zijn er ook nog andere kosten die je moet betalen, zoals de netwerkkosten. Deze worden bepaald per regio en zijn voor ieder huishouden gelijk. Maar er zijn nog meer kosten die bij een energierekening komen kijken en deze kosten kunnen het verschil maken!

Zo betaal je ook vastrecht. Dit kun je zien als de administratiekosten van de energieleverancier. De hoogte hiervan is per energieleverancier verschillend. En hierin zit nu net het verschil. Als alleenstaande verbruik je over het algemeen niet zo veel energie. De meeste mensen die alleen wonen, wonen in een kleiner huis dan gemiddeld en omdat ze bijvoorbeeld werken zijn ze overdag niet thuis. Het verbruik is dus waarschijnlijk laag. Maar de vastrecht kosten zijn voor iedereen die bij een bepaalde energieleverancier zit hetzelfde. Een hoger vastrecht is voor alleenstaanden onvoordelig omdat je in verhouding met de rest van je energierekening meer vastrecht betaald. Vaak kun je zelfs zeggen dat energieleveranciers met een hoger vastrecht lagere tarieven hebben, maar bij een laag verbruik heb je hier geen tot weinig voordeel van. Om erachter te komen wat de goedkoopste energieleverancier voor alleenstaanden is, is het dus belangrijk om een berekening te maken met het gemiddelde verbruik van een alleenstaande.

Top 5 goedkoopste energieleverancier voor een alleenstaande

Er zijn een aantal punten belangrijk als je wilt uitrekenen wat de goedkoopste energieleverancier voor een alleenstaande is. Allereerst moeten we weten wat het gemiddelde verbruik van een alleenstaande is. We zeggen expres gemiddeld want het verbruik van stroom en gas hangt van vele factoren af. Denk bijvoorbeeld maar aan woningtype en of iemand fulltime werkt of niet. Gemiddeld verbruikt een alleenstaande aan energie:

  • 1800 kWh stroom
  • 1200 m2 gas

Onderstaand overzicht laat de totale kosten van de energierekening zien. Dus het verbruik, belastingen, BTW, vastrechtkosten en netwerkkosten. Eventuele kortingen zijn al bij de berekening meegenomen. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan!

Top 5

Energieleverancier Contractduur en tarieven Actie Prijs per maand Overstappen
Electrabel 3 jaar vast    95,68 Overstappen naar Electrabel
Energie Direct 1 jaar vast 50 euro korting  98,33 Overstappen naar Energie Direct
Dong Energy 1 jaar variabel 102,34 Overstappen naar Dong Energy
Budget Energie 3 jaar vast 175 euro korting 102,88 Overstappen naar Budget Energie
Energie Direct 5 jaar vast - 102,92 Overstappen naar Energie Direct
Nuon 1 jaar variabel 3 maanden gratis stroom 103,02 Overstappen naar Nuon
Energie Direct 1 jaar variabel - 104,06 Overstappen naar Energie Direct
E.ON 1, 2 of 3 jaar vast 2, 4 of 6 maanden gratis stroom 106,25 Overstappen naar E.ON
Energie Topdeal 2 jaar vast Gratis tablet 106,93 Overstappen naar Energie Topdeal